Categories
мэдээ нийгэм

Кофейнгүй кофе яагаад алдартай болсон бэ? DNN.mn

Кофе хүмүүсийн хамгийн дуртай уух юмны нэг болсон. Өдөр бүр сая сая хүмүүс анхилуун аяга халуун кофегоор өдрийг эхэлдэг. Тэгвэл сүүлийн үед хүмүүс кофейноос зайлсхийдэг болжээ.

Кофейнгүй кофе гэж юу вэ.

Кофейнгүй кофе гэдэг нь кофейныг арилгасан кофе юм. Кофейн нь кофены буурцагт агуулагддаг байгалийн өдөөгч нь бидний биед янз бүрийн нөлөө үзүүлдэг бөгөөд сэтгэл хөдөлөлийг сайжруулж, сэрэмжтэй байдлыг нэмэгдүүлэхээс гадна сэтгэл түгшүүр, нойргүйдэлд хүргэдэг. Гэсэн ч олон хүмүүс кофейнгүй кофены амт, үнэрийг мэдрэхийг хүсдэг. Кофейнгүй кофе нь уламжлалт ундааны амтыг хадгалахын зэрэгцээ кофейны нөлөөлөлгүйгээр үүнийг хийх боломжийг олгодог. Өөрөөр хэлбэл, кофены өдөөгч нөлөөллөөс зайлсхийхийг хүсдэг ч түүний амтыг амтлах дуртай хүмүүст тохиромжтой сонголт юм. Кофейнгүй кофег нунтагласан, капсул эсвэл уусдаг ундаа хэлбэрээр хэд хэдэн сонголт байдаг. Энэ нь илүү олон хүн өдрийн аль ч цагт ямар ч кофе уух боломжийг олгодог.

Кофейнгүй кофег хэрхэн хийдэг вэ.

Кофены кофейнгүйжүүлэх үйл явц нь нэлээд сонирхолтой бөгөөд кофейныг арилгах аргаас хамааран өөр байж болно. Хэд хэдэн алдартай аргууд байдаг бөгөөд тус бүр өөрийн гэсэн давуу болон сул талуудтай. Химийн процессийн нь метилен хлорид эсвэл этил ацетат зэрэг уусгагчийг ашиглах явдал юм. Кофеиныг илүү хөдөлгөөнтэй болгохын тулд кофены үрийг эхлээд усанд дэвтээдэг. Дараа нь кофейныг арилгахын тулд шошыг уусгагчинд байлгана. Үүний дараа үлдсэн уусгагчийг арилгахын тулд кофег сайтар угаана. Уг процесс нь үр дүнтэй боловч зарим хэрэглэгчид эцсийн бүтээгдэхүүн дэх химийн бодисын ул мөрийн талаар санаа зовж магадгүй юм. Усан процесс Swiss Water арга нь усыг кофейнгүйжүүлэх илүү байгалийн сонголт юм. Энэ арга нь химийн уусгагчийг ашигладаггүй. Үүний оронд кофены үрийг халуун усанд дэвтээдэг бөгөөд энэ нь кофейныг бусад уусдаг бодисуудтай хамт уусгадаг. Дараа нь усыг нүүрстөрөгчийн шүүлтүүрээр шүүж, кофейныг зайлуулж, үнэрт бодис, тосыг үлдээдэг. Дараа нь боловсруулсан үр тарианы амт, үнэрийг сэргээхийн тулд энэ усанд дахин дэвтээнэ. Энэ усны аргыг илүү аюулгүй гэж үздэг бөгөөд байгаль орчинд ээлтэй гэж үздэг. Нүүрстөрөгчийн давхар ислийн процесс Энэхүү өндөр технологийн арга нь шахсан нүүрстөрөгчийн давхар ислийг ашиглан кофейн гаргаж авдаг. Буурцаг нь даралтын дор нүүрстөрөгчийн давхар исэл нь шош руу нэвчиж, кофейнтой харилцан үйлчилж, түүнийг гадагшлуулдаг камерт байрлуулна. Энэ арга нь ихэвчлэн кофенд агуулагдах үнэрт бодисыг илүү их хэмжээгээр хадгалж, улмаар өндөр чанарын кофейнгүй бүтээгдэхүүнийг бий болгодог. Гэсэн хэдий ч нүүрстөрөгчийн давхар ислийн процесс нь тоног төхөөрөмжид их хэмжээний хөрөнгө оруулалт шаарддаг тул жижиг үйлдвэрлэгчдэд үнэтэй тусдаг.

Механик процесс

Энэ арга нь бага түгээмэл боловч дэмжигчидтэй хэвээр байна. Энэ нь кофейныг шүүж, зайлуулах тусгай төхөөрөмж ашиглахад суурилдаг. Энэ процесс нь ихэвчлэн уурыг ашигладаг бөгөөд энэ нь кофены амтанд үзүүлэх нөлөөллийг бууруулдаг. Энэхүү кофеингүйжүүлэх арга нь нэлээд төвөгтэй боловч заримдаа үүнийг ашигладаг хэвээр байна. Яагаад илүү олон хүмүүс кофейнгүй кофег сонгох болов? Сүүлийн жилүүдэд кофейнгүй кофены нэр хүнд эрс нэмэгдсэн. Энэ үзэгдлийн шалтгаан нь олон янз бөгөөд нийгмийн болон хувийн хүчин зүйлсийг багтаадаг. Тэдгээрийн заримыг нь харцгаая. Эрүүл мэнд Олон хэрэглэгчид эрүүл мэнддээ улам их анхаардаг болсон. Кофеины хэт их хэрэглээ, тухайлбал сэтгэлийн түгшүүр, нойргүйдэл болон бусад асуудлуудын талаар гарч ирж буй мэдээлэл нь хүмүүсийг өөр хувилбар хайхад хүргэж байна. Кофейнгүй кофе нь эрүүл амьдралын хэв маягийг эрэлхийлдэг ч кофены амтыг мэдрэхийг хүсдэг хүмүүст зориулсан маш сайн шийдэл юм. Зарим судалгаагаар кофе нь эрүүл мэндэд тустай байдаг тул хүмүүс сөрөг нөлөөгүйгээр ашиг тусыг нь хүртэх боломжтой.

Кофе нь соёл

Кофе нь зөвхөн ундаа төдийгүй соёл, нийгмийн харилцааны нэг хэсэг болжээ. Олон оронд кофены хэрэглээ, түүнийг бэлтгэхтэй холбоотой үйл ажиллагаа, төрөл бүрийн сортуудыг амтлах уламжлал байдаг. Кофейнгүй кофе нь эдгээр үйл явцад оролцогчдод чиг хандлагыг хадгалахын зэрэгцээ өдөөгч бодисгүйгээр амтыг мэдрэх боломжийг олгодог. Нэмж дурдахад, олон кафе, ресторанууд кофейнгүй кофены төрөл бүрийн сонголтыг санал болгож байгаа нь үүнийг илүү тренд болгож байна.

Гэр бүлийн нөхцөл байдал, унтах хэв маяг

Зарим хүмүүсийн хувьд коффеин нь тодорхой нөхцөлд тохиромжгүй байдаг. Энэ нь жирэмсэн эхчүүд, кофейнд мэдрэмтгий хүмүүс эсвэл унтахад бэрхшээлтэй хүмүүст хамааралтай байж болно. Кофейнгүй кофе нь эрүүл мэндэд эрсдэл учруулахгүйгээр дуртай ундаагаа амтлах боломжийг олгодог. Жишээлбэл, ээжүүд хүүхдээ хөхөөр хооллож байх үед нь хүүхэддээ сөргөөр нөлөөлнө гэж айхгүйгээр дуртай ундаагаа ууж болно. Мөн нойр нь муудсан хүмүүс унтахынхаа өмнө нэг аяга кофегүй кофе ууж, үр дагаварт нь санаа зовохгүй байж болно. Тиймээс кофейнгүй кофе жил бүр кофенд дурлагчдын дунд улам бүр түгээмэл болж байна.

 

 

Эх сурвалж: www.zms.mn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *