Categories
энтертаймент-ертөнц

Уксус гэж юу вэ? DNN.mn

Уксус нь исгэх замаар үүссэн хүчиллэг шингэн юм. Уксус нь зөвхөн өөрийн амт чанар, түүний дотор химийн шинж чанараас гадна хоол хийхэд ашигладаг. Уксус нь янз бүрийн анхны орцоос хийгдэж, тус бүр өөрийн өвөрмөц амт, чанарыг олгодог.

Уксус хэрхэн үүсдэг вэ?

Уксусыг этилийн спиртийн исгэлтээр хийж болно. Этилийн спирт агуулсан аливаа найрлага нь цуу үүсгэдэг, үүнд нэрмэл үр тарианы согтууруулах ундаа, дарс, шампанск, шар айраг, алуурчин зэрэг олон зүйлийг хэрэглэж болно. Бактери нь ферментийг исэлдүүлэхэд хэрэглэдэг. Энэ цууны хүчил нь витамин, эрдэс бодис, амт оруулагч зэрэг бусад бодис агуулсан боловч цуу нь өвөрмөц юм. Этилийн спиртийг хэрэглэдэг нянгийн соёоллыг “цагаан цуу” гэж нэрлэдэг.

Monetized by optAd360 Пастержүүлсэн цуу нь “эх” өсгөвөрийг алж, цуунд целлюлозын бүрхүүл шиг цөцгий хэлбэртэй болно. Хэрэглээнд зориулж боловсруулсан ихэнх төрлийн цууг пастеризаци болгосноор хэрэглэгчдэд таалагдахгүй байж болно. Пастеризацаар дамжуулан бактерийг зогсоох нь бүтээгдэхүүний тогтвортой байдлыг хангахад тусалдаг. Пастеризацлаагүй байгаа цуу төрлийн түүхий эд нь ихэвчлэн “түүхий” гэж нэрлэдэг.

Уксусын хэрэглээний хоол

Мөөгөнцөр хэдэн мянган жилийн туршид хоол хийхэд ашигладаг. Уксусын хүчиллэг шинж чанар нь амтыг тэнцвэржүүлэхэд хэрэгтэй амттай, исгэлэн эсвэл tart амттай байдаг.

Уксусыг ихэвчлэн майонез болон бусад салатны савлагаатай шиг өтгөн, эсвэл өөхний амтыг тэнцвэржүүлэхэд ашигладаг. Тэжээл нь амтыг гэрэлтүүлж, амтыг мэдрэх, хэт хүнд мэдрэхээс сэргийлдэг.

Хүчиллэг титэмээс гадна цуу бусад амтыг өгч чадна. Balsamic цуу нь бага зэрэг амтлаг амттай, malt цуу нь сонгодог, malted арвай амт байдаг.

Бөөрөлзгөнө гэх мэт жимсний вегатууд нь маш их алдартай бөгөөд жимсний амттай амттай байдаг. Шинжлэх ухаан нь сармис, чавганы чинжүү зэрэг орц найрлагатай бол амтыг амтлах боломжтой.

Түүний амт чанаруудаас гадна цуу нь хоол хийх, жигнэх явцад олон тооны химийн урвалаар ашиглагддаг. Түүний бага рН-ийн улмаас цуу ихэвчлэн жигд натритай давслах хүчийг идэвхжүүлдэг. Бохир содыг хүчилтэй хослуулах үед энэ нь зуурмаг, зуурсан гурилын дотор баригдсан, хөнгөн, сэвсгэр бүтэцтэй хий үүсгэдэг. Уксус нь зөвхөн marinades нь зөвхөн амт нь төдийгүй, мөн хүчил нь түүний сулруулах замаар махыг зөөлрүүлэхэд тусалдаг учраас нэмдэг.

Уксус хадгалах нь

Уусмалыг өрөөний температурт хаалттай саванд тодорхой хугацаанд хадгалж болно. Энэ нь маш хүчиллэг бөгөөд цуу нь бактерийн өсөлт, муудах нь байгалийн тэсвэртэй байдаг. Unpasteurisedized цуу нь эхийн өсгөвөрөөс бактерийн өсөлтийг үргэлжлүүлж, бактерийн том дэлхийг бий болгоно. Усгүйжүүлэх цууг хөргөх нь энэ процессыг удаашруулахад тусална.

М.САЙНЗАЯА

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *