Categories
мэдээ нийгэм

Өвчүү тавьдаг айлын тоо хоёр жилийн өмнөхөөс нэмэгджээ

Өвчүү зурган илэрцүүдМИК судалгааны байгууллагаас цагаан сараар нэг өрх дунджаар хэдэн төгрөг зарцуулдаг тухай судалгааг энэ сарын 22-24-ний өдрүүдэд хийжээ.

Судалгаанд хамрагдсан иргэдийн 90 гаруй хувь нь цагаан сар тэмдэглэдэг гэж хариулсан байна. Тэдний 80 гаруй хувь нь цагаан сараар дээл, хантааз гэх мэт үндэсний хувцасаар гангардаг гэжээ.

Цагаан сарын өдрүүдэд хичнээн зочин хүлээн авдаг вэ гэсэн асуултад гэртээ цагаан сар тэмдэглэж буй айлуудын 30 хувьд нь 31-50 хүн ирдэг, 38 хувьд нь 51-100 хүн ирдэг гэсэн байна.

Мөн баярын өдрүүдэд хэдэн айлд зочилдог вэ гэхэд 6-10 айлд зочилдог гэж 30 хувь нь, 11-15 айлд зочилдог гэж 32 хувь нь, 21-25 айлд зочилдог гэж таван хувь, 26-аас олон айлд зочилдог гэж дөрвөн хувь нь хариулжээ.

Судалгаанд хамрагдсан иргэдийн 80 гаруй хувь нь мөнгөтэй золгодог бол 17 хувь нь мөнгөгүй хадагтай золгодог гэсэн байна. Тэгвэл золголтод хэдэн төгрөг зарцуулдаг вэ гэсэн асуултад 42 хувь нь 50 мянган төгрөгөөс доош, 32 хувь нь 50-100 мянга, таван хувь нь 300 мянга хүртэл төгрөг зарцуулдаг гэсэн байна.

Цагаан сараар нэг өрх хүнсэнд дунджаар хэдэн төгрөг зарцуулдаг талаар судлахад 73 хувь нь 500 мянган төгрөг,16 хувь нь 500 мянгаас нэг сая төгрөг, 10-11 хувь нь сая төгрөгөөс дээш төгрөг зарцуулдаг гэжээ.

Харин бэлгэнд 67 хувь нь 500 мянган төгрөг,18 хувь нь 500 мянгаас нэг сая төгрөг, есөн хувь нь сая төгрөгөөс дээш төгрөг зарцуулдаг гэсэн байна.

Хоёр жилийн өмнөх судалгааны дүнтэй харьцуулахад энэ жил өвчүү тавьдаг айлын тоо багагүй хувиар нэмэгдсэн байна. Өвчүү үнийн хувьд арай хямдаас гадна дараа нь идэх зүйл ихтэй учраас ингэж нэмэгдсэн байх гэж судалгааны байгууллагынхан тайлбарлажээ. Улаанбаатарчуудын 47 хувь нь ууц, 30 хувь нь өвчүү, 13 хувь нь мах чанаж шүүс тавьдаг, 10 хувь нь махтай таваг засдаг гэжээ. Хувийг тоонд шилжүүлбэл нийслэлчүүд сар шинийн баяраар 140 мянга гаруй ууц тавьсан нь Дундговь аймгийн Дэлгэрцогт, Бууц хоёр сумын бүх хонийг ууц болгосон хэмээн зүйрлэсэн байна. Харин өвчүүний хувьд Сүхбаатар аймгийн нийт үхрийн тал хувийг нь өвчүү болгосон хэмээжээ.

Мөн нийт өрхийн 95 хувь нь их бага хэмжээгээр бууз хийдэг бөгөөд нэг өрх дунджаар 900 орчим бууз хийдэг гэсэн судалгаа гарчээ. Ингэхдээ нэг буузанд 30 гр гурил, 35 гр мах, хоёр гр давс, 8-10 гр сонгино хэрэглэдэг гэж үзвэл нэг өрх дунджаар 26 кг гурил, 30 кг мах, найман кг сонгино хэрэглэдэг байна. Судалгаанд хамрагдагсдын 38 хувь нь 501-1000 бууз, 20 хувь нь 300-аас цөөн бууз хийдэг, 7 хувь 1501-ээс дээш бууз хийдэг гэжээ. Харин нэг хүн айлд дунджаар таван бууз иддэг байна.

Эцэст нь нийслэлчүүд сар шинийн баяраар дунджаар сая төгрөг зарцуулдаг гэсэн судалгааг гаргажээ.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *