НҮБ Хүнсний хог хаягдлын индексийн тайланг энэ долоо хоногт танилцууллаа.
Өдгөө дэлхий даяар нийт 800 гаруй сая хүн хүнс тэжээлийн дутагдалтай амьдарч байхад үйлдвэрлэн гаргаж буй нийт хоол хүнсний гуравны нэг нь буюу жилд 1.3 тэрбум орчим тонн хүнс хаягдаж байна гэсэн судалгааг НҮБ-ын Байгаль орчны хөтөлбөрөөс гаргажээ. Энэ нь 2 тэрбум орчим хүнийг хоол хүнсээр хангах хэмжээний нөөц юм.
Бидний амьдралд хугацаа нь дууссан, муудаж хөгцөрсөн, хэтрүүлж бэлтгэсэн хоол хүнс төдийлөн их хохирол учруулахгүй байгаа мэт боловч үүний цаана хүний хүч хөдөлмөрийг дэмий үрсэн, эдийн засгийн болоод байгаль орчны маш олон сөрөг үр дагаврууд бий болдог.
Манай улсын хувьд ч хүнсний ногоо, жимс жимсгэнэ, үр тариа хэрэглэгчдийн гарт ирэх хүртлээ тээвэрлэлт, хадгалалт, хүргэлт, түгээлтийн явцад 20-30 хувь нь хаягддаг байна.
Улаанбаатар хотод зуны улиралд орон сууцны өрхийн нийт хог хаягдлын 41 хувийг, өвлийн улиралд 36.2 хувийг зөвхөн хүнсний хаягдал эзэлдэг гэсэн судалгаа бий.
Түүнчлэн дэлхийн хэмжээнд хүнсний хог хаягдал хамгийн ихээр гаргадаг улсыг Хятад улс жилд 92 сая тонн хоол хүнсний хог хаягдал бий болгож буйгаараа тэргүүлж байгаа бол Хятадын дараа хүн амын хувьд ижил тэнцүү Энэтхэг улс жилд 69 сая тонн хүнсний хаягдал гаргадгаараа удаалж байгаа юм.