Categories
мэдээ цаг-үе

Хоолны хордлогыг гэрийн нөхцөлд хэрхэн тайлах вэ?

Энэ удаад эрүүл ахуйн маш хялбархан зөвлөгөөг хуваалцах гэсэн юм. Хоолны хордлогыг гэрийн нөхцөлд хэрхэн тайлах тухай. Ямар нэгэн баярын үеэр, тэр дундаа үндэсний их баяр наадам, цагаан сар, хүүхдийн баяраар хоолны хордлоготой холбоотой дуудлага жирийн үеийнхээс 5-8 дахин нэмэгддэг гэдэг.

Түргэн тусламжийн эмч нар, баярын өдрүүдэд “Манайх л ачаалалтай байдаг. Монголчууд хоолоо зохицуулаад идчихэж чаддаг хүмүүс биш” гэдэг. Үнэхээр ч хоолны хордлогоор төчнөөн хүн, хүүхэд хордсон гэх мэдээлэл ёс юм шиг дуулдана. Ингэж баярлацгаадаг хүмүүст энэхүү хялбархан зөвлөгөө илүүдэхгүй л болов уу.

Бичил биетүүдээр халдварлагдсан мах, сүү, салат болон хүнсний бүтээгдэхүүнийг бэлдэх, хадгалах горим алдагдсанаас хордлогот халдвар үүснэ. Хоолны хордлого тайлах хамгийн сайн арга бол бөөлжих гэдэг.

Гэрийн нөхцөлд 100 мл усанд 20 гр буюу хоёр цайны халбага давс хийхээр тооцон нэг цагийн дотор 1-2 литрийг хүчлэн уух хэрэгтэй. Давс ходоод болон бүдүүн гэдсэн дэх салст бүрхэвчийг үрэвсүүлсэн бактерийг үхүүлдэг. Ихээр бөөлжвөл шингэний дутагдалд ордог учраас 15 минутын зайтай ус бага багаар уух нь зөв. Бага зэрэг содатай ус уувал бүр сайн. Хоол боловсруулах үйл ажиллагааг эрчимжүүлдэг эм хэрэглэж болно. Тэгэхдээ гүйлгэдэг эм уувал хор хурдан гадагшлах бөгөөд идэвхжүүлсэн нүүрсэн эмийг дөрвөн цагийн зайтай дөрвөн ширхгээр ууна. Хоногт 12-оос илүү шахмалыг ууж болохгүйг анхаарах нь зүйтэй.

Хэрвээ шингэн юм ууж хүчлэн бөөлжих чадваргүй байвал гэдэс цэвэрлэж болно. Нэг литр буцалсан усанд хоёр халбага давс хийгээд бүлээн байхад нь шулуун гэдсээр бургуйдна. Арван минут хажуулдаж хэвтэх бөгөөд баруун хөлөө нугалаарай. Хор хурдан гадагшилдаг. Хордлогын үед гэдсэнд салст тогтоох үүднээс зутан, цагаан будааны шүүс зэргийг хэрэглэ. Эмийн тухайд нэг хэсэг левомицетин уудаг байсан. Гэвч эмч нар гаж нөлөөтэй, хортой антибиоток гээд татгалздаг. Харин энтерол, эрсефурил эмийг жорын дагуу уухыг зөвлөдөг.

Ө.Манлай

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *