Баярын үеэр ажиллаж байдаг түргэний эмч, цагдаа, сэтгүүлчид шиг л “Хишиг өдөр”-тэй байдаг хүмүүс бол пицца хийдэг залуус юм байна. Учир нь аливаа баяраар тэдний “үйлдвэрлэдэг” пиццаны эрэлт хэрэгцээ нэмэгддэг. “Микс пицца”-гаар орж баярын үеийн үр бүтээлтэй нь танилцав. “Микс пицца”-ны ерөнхий технологич Э.Онон “Баярын хуваарьгаргаж сууна” гэсээр угтлаа. Баярын үеэр нэмэлт хүчээр ажилладаг гэж тэр тайлбарлав. “Микс пицца”-ны онцлог нь бусад пиццанаас хэмжээ том, үнэ нь адил гэнэ. Шинэ пицца мэндлэхдээл бусдаас ялгарах ийм онцлогтой байлаа. Одоо ч түүнийгээ хадгалсан хэвээр. Пиццаны хэмжээг инчээр илэрхийлдэг аж. 14 инчийн найман зүсэмтэй пицца 21900 байдаг бол 16 инчийн 12 зүсэмтэй пицца 26900 аж.
Захиалга ирэнгүүт шинээр хийж өгдөг гэж технологич нь тодотгож байна лээ. Захиалга авахдаа “Манай пицца тэдэн минутын дараа очно” гэж хэлдэг учраас цаг мөчтэй уралдана. Ачаалал ихтэй үед пицца хийх цаг нь сунжраад, бүтээгдэхүүнээ хүргэж өгөхөд жолоочидарван хором ногдох үе ч бий. Эдний жолооч нар ямар байшин руу яажочихоо андахгүй. Байнгын хэрэглэгч нарт хүрэх маршрут тодорхой. Учир нь эднийхэн саяхан байнгын хэрэглэгчдээ урамшуулахаар залгасан дугаараар нь судлахад нэг хүн 300 удаа захиалга хийсэн тооцоо гарчээ. Жилийн 365 хоногийн ихэнхи өдөр ньпицца зооглосон хүн бий гэхээр монголчуудын амьдралын хэв маяг өөрболжээ. Миксийнхэн дөрвөн салбартай. Гурван салбар нь өглөөний 10-аас шөнө 00 цаг хүртэл ажилладаг бол төв салбар нь 24 цагаар ажилладаг аж. Шөнө оройн цагаар үйлчлүүлэгчид олширно. Хурал цуглаан, семинарынхан ч пиццанд “За” гэнэ. Залуу хосууд, баяраар ажилладаг хүмүүс, гадаадын иргэдэдний байнгын үйлчлүүлэгчид учраас цагаан сар, наадмаар ч ажил ихтэй.
Өглөөний цайны цаг, өдрийн хоолны үе, орой ажил тараад гэртээ хоол хийхээс залхуурсан хүмүүс пицца захиалахаар утсаа шүүрч авдаг цагуудад энэ залуус завгүй ажилладаг.”Ядаж байхад тэр цагуудад түгжрэл ихтэй” хэмээн Э.Онон дуугарав. Пиццагаа халуунаар нь хадгалах цүнхээ бариад л түгээгчид ажилдаа гарна. Замын түгжрэлээс болоод амласан хугацаанаасаа хожимдох бол үйлчлүүлэгчдээ ямар шалтгаанаар хоцорч буйгаа мэдэгдэх дүрэмтэй.
Урьдчилсан захиалгууд дандаа онцгой байдаг гэлээ. Тухайн үйлчлүүлэгчийн онцлогт тохирсон орц санал болгодог. Пиццаны чимэглэл нь захиалагчбайгууллагын лого хэлбэртэй байх нь түгээмэл. Валентиний өдрөөр бүх пицца зүрхэн хэлбэртэй байдаг бол олон улсын эмэгтэйчүүдийн баяраар”Мартын 8″ гэсэн чимэглэл моодонд орно.
Нэг хазалтаар олонамт мэдрүүлэхийн тулд олон бүтээгдэхүүн хэрэглэдэг гэлээ.”Пицца хийдэг хүмүүс тогооч мэргэжилтэй байдаг. Пиццаг хэзээ ч сургуульд заадаггүй” гэж технологич ярьсан. Пиццаны тогооч хурдан шаламгай хөдөлгөөнтэй, ачаалал даах чадвартай байх учиртай. Дунджаар 15-20 хоромд пицца бэлэн болох нормтой. Энэхүү шаардлагыг залуу хүмүүс лхангах нь их. Эдний залуус шинэ оноо ажил дээрээ угтдаг аж. “Яг он солигдох үед та нар баярла гэсэн шиг хэсэгхэн хугацаанд захиалга ирдэггүй. Он солигдсны дараа эргээд л ажилдаа орно доо” гэж Э.Онон ярилаа.
-Ихэнхи зүйлийгнь бэлтгэл цехэд бэлтгээд ирүүлдэг юм гэж технологич тайлбарлав. Эднийх пиццаны гурилаа элддэггүй аж. Гараар гурилаа сунгаж татах нь нэлээд эв зүй шаардах бололтой.
Нэгэнт пицца хийдэг газар ирснийх гэртээ пицца хийхийг хүссэн эзэгтэй нарт зориулж гурилаа хэрхэн зөв зуурах талаар зөвлөгөө өгөхийг Э.Ононгоос хүслээ.
-Пиццаны гурилыг сонгохдоо зуурамтгай чанарыг нь бодолцох ёстой гэлээ. Энэ нь цавуулаг өндөр байх ёстой гэсэн үг. Ямар амтанд дуртай гэдгээсээ хамаарч зуурах гэж байгаа усандаа өндөг, сахар, давс халуун ногоо зэргийг нэмж болно. Гурилаа зуурсны дараа 30-40 хором амраана. Зуурмаг суналт сайтай резин шиг л байх учиртай. Мэдээж буцаж агшихгүй, хатуу биш, урсамтгай ч биш байх ёстой гэнэ шүү. Нэг кг гурилд 5 грамм исгэгч байхад хангалттай гэлээ. Амттай пицца хийхийн тулд гурилаа зөв зуурах нь хамгийн чухал. Пиццаны гурилыг хэлбэрт оруулахдаа хөөнө гэж тооцоод зузаан биш элдэх ёстой. Мэдээж элдэхгүй гараар сунгаж татаж чадвал бүр зүгээр л дээ.
Шинэ жилээр ачаалал ихтэй байдаг хүмүүсийн тухай сурвалжлах хүсэлт тавихад Миксийнхэн биднийг шуудочихыг зөвшөөрсөн. “Шинэ халаатаа өмсч, ширээний бүтээлгээ сольдоггүй” хүмүүс юм байна лээ. Энд харилцуур утас тасралтгүй хангинах юм. Гэрийн хаяг лавласан яриа өрнөнө. Тэдшинэ байрандаанүүж ирээд удаагүй гэнэ. “Азийн стандартад нийцсэн түргэн хоолны газар болохоор бэлтгэж байгаа” гэж технологич хуучлав. Нэг давхартнь засал чимэглэлийн ажил өрнөж байлаа.
Дуучдыг дуулаад өгөөч гэж гуйх. Харин пиццаны газар ажилладаг хүнээс юу хүсэх нь тодорхой. “Пицца хийж өгөөч” гэсэн гуйлтууд ирдэг. “Та манайхаас захиалаад ид” гээд өөрийн пиццагаа санал болгодог гэж Э.Онон буурьтай ярилаа. Интернэтээр хайруулын тавагны пиццаныжор явдаг. Хайруулын тавган дээр пицца хийж болох уу хэмээн лавлахад
“Пиццаг технологийн хувьд хайруулын тавган дээр хийх нь тохиромжтой биш. Пицца бүх юм нь тусдаа бэлтгэгддэг хоол учраас хайруулын тавган дээр хийхэд жинхэнэ утгаар нь амталж чадахгүй” гэлээ.
Пиццаны тогооч О.Банзрагчтай цөөн хором ярилцав.
–Өглөөнөөс хойш ямар пицца түлхүү хийв?
-“Холимог”, “Махтай”, “Микс”, “Хавай”,”Салями” өдөртөө түлхүү гардаг л даа. Өглөөнөөс хойш тиймэрхүү л юм хийлээ дээ.
–Шинэжилээр хэзээ баярладаг вэ?
-Шинэ жилээр гэртээ амарна гэж байхгүй. Эндээ л ажилладаг. Амарч байгаа үедээ ч нэмэлтээр ирж ажиллах үе гарна.Баярын үеэр ердийнхөөс хоёр дахин их ажилладаг.
–Пиццанытогооч пиццанд дуртай байдаг уу?
-Эхэндээ их дуртай байснаа байнга хийгээд байхаар идэх хүсэл төрөхөө байчихдаг юм аа.
–Тогооч хүний баярын ширээг тогооч өөрөө бэлтгэдэг үү?
-Манай гэрийнхэн бууз, нийслэл салатхийчихдэг юм. Гэртээ баярын хоол хийж амждаггүй ээ.
–Ямар пиццандаа дуртай вэ?
-Холимог пиццанд.Пицца болгонд ордог зүйлс багтдаг болохоор амттай. Манай пиццаны гурилыггараар татдаг болохоор гурил нь зөөлөн хөвсгөр байдаг гэлээ.
Б.ЯНЖМАА