Орц:
Үхрийн ястай мах-500 гр
Лууван, төмс, цагаан манжин, улаан чавга, мөөг гэх мэт хачирлах ногоо хүссэн хэмжээгээрээ бэлдэнэ
Солонгос цуу-таван халбага
Элсэн чихэр (шингэн)- гурван халбага
Нухсан сармис-хоёр халбага
Чамгирим буюу гүнжидийн тос –нэг халбага
Гучүгару-тал халбага
Хийх арга:
Жижиглэн хуваасан үхрийн хавиргаа нэг цаг зөөлөн гал дээр чанана. Удаан буцлаад хөөсрөхөд нь хөөсийг нь авах хэрэгтэй. Махаа чанасныхаа дараа усаа нэлээн хасаад махтайгаа хачирлах ногоонуудаа том том хэрчээд махан дээрээсээ нэмж хийнэ. Дээр нь амтлагчуудаа холин ширгэтэл нь буцалгана. Болох дөхөөд ирэхдээ бараг шөлгүй болсон байх ёстойг анхаараарай. Ингээд л үхрийн махан калбижим бэлэн болно.
Гадил зөгийн балны Смүүти
Орц: (Хоёр хүн)
Гадил-нэг ширхэг
Зөгийн бал-хоёр хоолны халбага
Самрын тос-хоёр хоолны халбага
Мөс-500 гр
Зөөхий- 280 мл
Хийх арга:
Гадил, зөгийн бал, самрын тосоо миксерт хийж 30 секунд орчим миксердэнэ. Дараа нь зөөхий болон мөсөө нэмж хийгээд ахин миксердэнэ. Ингэхдээ мөсөө ямар ч ширхэггүй болгох хэрэгтэй. Яг л тараг шиг өтгөн болсон байх ёстой. Ингээд аягалаад бэлэн болно. Аягалахдаа өөрт таалагдсан жимсээр чимэглэж болно.
Бэлтгэсэн: А.ЗУЛ