Categories
арын-нүүр булангууд мэдээ

Сармисны ашиг тус

Ес эхлэх дөхөж буй энэ өдрүүдэд сармис байхад л өчнөөн аргаар ханиадны эсрэг тэмцэж болно. Сармисаар дархлаа сайжруулахханд бэлдэх хялбар жорууд санал болгоё. Анхааруулжхэлэхэд сармисанд агуулагддаг бодисууд төмөртэй урвалд ордог учраасзөвхөн модон зүйлээр жижиглэж няцлаарай. Сармисны жижиглэсэн хумсыг шөнийн туршид аяга тарганд байлгаад өдрийн турш бага багаар уух арга бий. 2-3 ширхэг сармисны хумс, мөн тооны нимбэгийг жижиглэн нухаад нэглитр буцалсан усанд хийгээд хоёр хоног дарах жор бас байдаг юм байна. Амны халбаганы талыг хагас аяга усаар шингэлээд хоол идэхийн өмнө гурван удаа уухад ханиаднаас сэргийлээд байж болох нь.

Жижиглэжнухсан сармис, зөгийн балыг ижил хэмжээтэй хольж, 2-3 долоо хоногийн турш амны жижиг халбагаар өглөө оройд хоол идэхээс хагас цагийн өмнө уух боломжтой. Нэг зүйлийг сануулахад бөөрний эмгэг, цөсний чулуу, цус багадалт, ходоодны шарх, гэдэсний шархтай хүмүүс сармис хэрэглэхдээ болгоомжтой хандахыг эмч нар зөвлөдөг. Сармис эмийн бодис гэдэг утгаар мянган жилийн өмнөөс ашиглагдаж ирсэн түүхтэй аж.

Өвчин намдаах, нян устгах, мөөгөнцрийн эсрэг, ариутгах зэрэг төрөл бүрийн чадвартай байгалийн ашигтай бодисууд сармисанд агуулагддаг. Мөн биеэсхорыг гадагшлуулж, хаван хөөх чанартай гэнэ. Сармисыг зохих тунгаар хэрэглэж заншвал хавдрынэсрэг дархлаа суулгадаг байна.

Ц.ТҮВШИН

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *