Categories
мэдээ цаг-үе энтертаймент-ертөнц

ХООЛЗҮЙЧ: Баярын ширээ дүүрэн гэхээсээ илүүтэй эрүүл хоол байх ёстой DNN.mn

Баярын ширээгээ засах үүрэг хүлээсэн гэрийн эзэгтэй нар наашаа ойртон суугаарай. Учир нь бид танд баярын ширээн дэх хоол зуушаа бэлдэхдээ хэрхэн эрүүл бүтээгдэхүүн сонгох талаар хоолзүйчдийн зөвлөгөөг хүргэж байна.

Хоолзүйч С.Должин: Монголчууд цагаан сар, шинэ жилийн баяр тэмдэглэж эхэлсэн цагаасаа л бууз, салатыг баярын ширээнийхээ хүндэт зоогоор сонгож, өдгөө ч таашаан хэрэглэж буй. Мөн төрөл бүрийн загас, нугасыг шарж, жигнэн зоог барих нь ч цөөнгүй болжээ. Хамгийн гол нь та ямар ч хоол хийсэн бай. Эрүүл чанарын баталгаатай бүтээгдэхүүн сонго. Хэт их шарсан, хуурсан биш. Эрүүл хоолоор баярын ширээгээ дүүргээрэй.

Шинэ жилээр хийх зүйлс. Шинэ зүйлийг шийд


Хоолзүйч М.Анар: Эрүүл, эрч хүчтэй амьдрахад нэн чухал зүйл бол хооллолт. Дан ганц эрүүл хүнс хэрэглэхийг зөв хооллолт гэвэл өрөөсгөл ойлголт болно. Эрүүл хоол хүнсийг зөв цагт, зөв хэмжээгээр буюу тэнцвэртэйгээр хэрэглэсэн цагтаа л та өөрийгөө эрүүл хооллож байна гэж үзэх учиртай. Оройдоо зөв хооллохын тулд өдрийн турш тэнцвэртэй байдлаар эрүүл хоол хүнсийг хэрэглэх нь чухал байдаг. Маргааш эрүүл байя гэвэл өнөөдрийн хооллолт зөв байх ёстой.


Цангистай цагаан гааны кекс

Амтат кекс баярын өдрүүдийн нэг үдшийг тань чимэх болно.

амттан нарын зураг байж магадОрц / 8 хүнийхээр:

  • Гурил – 150 г
  • Хөөлгөгч – 1 ц.х
  • Нунтаг цагаан гаа – 1 х.х
  • Нунтаг хадаасан цэцэг – ½ ц.х
  • Цинамон – ½ ц.х
  • Задь – ½ ц.х
  • Давс – ¼ ц.х
  • Хар перец – ½ ц.х
  • Сахар – 150 г
  • Сод – ¼ ц.х
  • Сүү – 100 мл
  • Цөцгийн тос – 60 г
  • Зөгийн бал – 1 х.х

Хатаасан цангис Өндөг, төс, сүүгээ хөргөгчнөөс гаргасан байна. Гурил, хөөлгөгч, амтлагч, давсаа бүгдийг холино. Өөр саванд тос, сахар, өндөг, зөгийн бал, сүү, содоо хийж хутгана. Гурилаа зуурна. Өөрийн хүссэн хэмжээгээр цангисаа хийнэ. Кексний хэвээ цөцгийн тосоор тослоод гурил цацна. Кексний зуурмагаа хэвэндээ хийгээд 180 хэмийн шарах шүүгээнд 40-45 минут халаана.

Кексээ бэлэн болохоор нь дээрээс нь чимэглэж болно: 3-4 х.х сахарын нунтаг дээр хэдэн дусал нимбэгийн шүүс дусаана. Өтгөн зуурмаг гарах ёстой.

Мексик сальса

Зургийн тодорхойлолт алга байна.

Сальса-салаттай тун төстэй халуун соус. Улаан лоольтой уг соус нь махтай хоолонд гайхалтай зохицно.

Орц/8 хүнийхээр:

  • Улаан лооль – 4 ш
  • Өргөст хэмх – 2 ш
  • Амтат чинжүү – 2 ш
  • Улаан сонгино – 1 ш
  • Том авокадо 1 эсвэл 2 жижиг авокадо
  • Сармис – 2 хумс
  • Нимбэгийн шүүс – 1/3 аяга
  • Кинза – 1 боодол
  • Хурц халуун перец – ¼ ц.х
  • Амталсан чинжүү – 1-2 лааз
  • Давс, перец

Бүх орцуудыг дөрвөлжин хэрчинэ, сармисаа шахагчаар шахаж жижиглэнэ. Холиод, нимбэгийн шүүсээр амтална.

Тайлбар байхгүй.

Нялцгай улаан лоольтой цацагт хяруулын ороомог

Цацагт хяруул – тахианы махыг орлоно. Холестерины хэмжээ бага бөгөөд амин дэмээр баялаг мах.

Зургийн тодорхойлолт алга байна.

Цацагт хяруул – тахианы махыг орлоно. Холестерины хэмжээ бага бөгөөд амин дэмээр баялаг мах.

Орц: 8 хүнийхээр:

  • Цацагт хяруулын цээж мах – 4 кг
  • Нялцгай улаан лооль – 2 стакан
  • Бекон – 350 г
  • Нунтаг гоньд
  • Базилик
  • Оливийн тос – 6 х.х
  • Цөцгийн тос – 400 г

Нялцгай улаан лоолийг хэрчиж бэлдэнэ. Цээж махаа нарийхан хэрчээд, давс, перцээр амтлаад давтана. Давтсан мах дээрээ дараах байдлаар орцуудыг тавина: бекон, улаан лооль, гоньд, базилик, цөцгийн тос. Оливийн тос цацна. Ороомгоо ороож утсаар уяна. 180 хэмийн шарах шүүгээнд 30-40 минут болгоно.

Зөгийн бал, гичтэй шарсан мах

хоол хүнс ба дотор нарын зураг байж магад

Орц / 8 хүнийхээр:

  • Гахайн мах – 5- 5,5 кг
  • Сонгино – 2-2,5 ш
  • Лууван – 2 ш
  • Өндөгний шар – 2,5
  • Зөгийн бал – 2,5 х.х
  • Эспрессо – 1,5 х.х
  • Гич – 6,5 х.х
  • Хадаасан цэцэг, давс

Махаа давстай усанд хийж хонуулна (150 г-ыг 4 л ус) Шарах шүүгээгээ 120-150 хэм хүртэл халаана. Сонгиноо арилгаад хадаасан цэцэг хэд хэдийг зооно. Махаа савандаа хийж сонгино, луувангаа бүтнээр нь хийнэ. Ногоо далд ортол ус хийгээд 120 хэмд 2 цаг орчим буцалгана. Хэрвээ танд хүнсний халуун хэмжигч байгаа бол махны хэм 72 хүртэл болгоно. Цаг болонгуут нь шарах шүүгээнээс авч хөргөнө. Өндөгний шар, цагаанаар ялгаж аваад шарыг зөгийн балтай холино. Дээрээс нь хүйтэн эспрессо, гичээ хийнэ. Шарах шүүгээний хэмийг 230 хүртэл ихэсгээд шарах шүүгээний сараалж дээр тавина.Гахайн мах дээрээ зөгийн балтай өндгөө түрхэнэ. Шаргал өнгөтэй болтол нь шарна.

Д.Баттогтох

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *