Хүйтний эрч чангарч, ханиад томуу ихэсч байгаа үед витамин “С” хүний биед чухал үүрэгтэй ажээ. Тиймээс та бүхэнд витамин “С”-ийн талаарх таван баримтыг хүргэж байна.
1.Хоол хүнсэнд агуулагдах витамин “С”-ийн хэмжээ удаан хугацаанд чанаж, эсвэл хадгалахад буурч болох тул жимс, хүнсний ногоогоо хэрэглэхийн өмнөхөн хэрчиж байгаарай.
2.Хэрэв та тамхи татдаг эсвэл тамхины утаагаар хорддог бол таны бие махбодод илүү их С аминдэм шаардлагатай байдаг. Өдөр тутмын хоол хүнсэндээ 35 мг нэмж оруулах хэрэгтэй.
3.Нэгээс доош насны нярай хүүхдэд витамин “С”-ийн хоногийн тунг эхийн сүү, эсвэл сүүн тэжээлээр дамжуулан авах ёстой. Тэдэнд үнээний болон бусад сүү өгөх нь зохисгүй. Учир нь тэдний эрүүл мэндэд нь сөргөөр нөлөөлдөг ба С аминдэм хангалттай байдаггүй.
4.Витамин “С”-ийн бэлдмэлийг байнга уух нь ханиад хүрэх магадлалыг бууруулдаг гэж олон хүн боддог боловч хоол хүнсний нэмэлт тэжээлүүд (ODS) -ийн мэдээлснээр өвчний үргэлжлэх хугацаа болон нийтлэг хүмүүсийн шинж тэмдгийг бууруулдаг. Ханиад эхэлсний дараа уухад витамин С нь цаг хугацаа, шинж тэмдгүүдэд нөлөөлдөггүй.
5.Витамин “С”-г өдөр бүр хэрэглэхийг зөвлөдөгтэй адил өдөр тутмын хэрэглээний дээд хэмжээ бас байдаг. Жишээлбэл, гурав хүртэлх насны хүүхэд өдөрт 400 мг, өсвөр насныхан 1800 мг, насанд хүрсэн хүн 2000 мг-аас хэтрэхгүй байх ёстой гэнэ.