Элэг өөхлөх гэж юу вэ?
Энэ нь элгэнд байх өөхний хэмжээ ихдэхийг хэлж байгаа юм. Элэг өөрөө тодорхой хэмжээний өөх агуулдаг эрхтэн боловч хэрвээ өөхний хэмжээ элэгний нийт жингийн 5-10%-иас дээш байвал элэг өөхлөж байна гэж үздэг.
Энэ өвчний шинж:
Жин:Таны элэг 100% хороо гадагшлуулж чадахгүй байгаа үед калори багасах, өдөр тутмын дасгал хийгээд ч таны жин олигтой хасагдахгүй ба учир нь организм шүүгдээгүй хороо өөхөнд хадгалах учраас тэр.
Харшил:Эрүүл элэг “эсрэг биет” бий болгож харшлын аллергенийг дарангуйлдаг. Харин элэгний үйл ажиллагаа муу байх үед эдгээр аллергенууд идэвхжих ба тархи үүнд хариу үйлчлэл болгож гистамин хэмээх химийн бодис бий болгоно.
Архаг ядаргаа:Хор нь булчингийн эд эсийн бодисын солилцоог багасгах учир хүн амархан ядарна. Яваандаа энэ ядаргаа нь уур уцаар, депресс болдог.
Хөлс ихээр ялгарах:Элэгний үйл ажиллагаа их ачааллаас болон алдагдах үед элэг улайсна. Элэг нь том эрхтэн учир энэ халсан дулаан нь бусад эрхтэнд хүрэх ба үүнээс шалтгаалан их хэмжээний хөлс ялгардаг байна.
Тослогийн булчирхай буюу батга:Элгэн дэх хор нь дааврын тэнцвэрт байдлыг алдагдуулж болох ба эдгээр нь батга гарах зэрэг бэрхшээл үүсгэдэг. Хэрвээ энэ нь элэгний идэвх муутай үйл ажиллагаанаас болж байгаа бол гадна талаас нь ямар ч эмчилгээ цэвэрлэгээ хийгээд тус болохгүй ба зөвхөн элэгний ажиллагаа хэвийн болсон үед л алга болно.
Амнаас эвгүй үнэртэх:Таны амны хөндийн ариун цэвэр зохих хэмжээндээ боловч амнаас эвгүй үнэртэж байвал энэ нь элэгнээс шалтгаалж байж болох юм. Эмчид үзүүлж зөвлөгөө авах хэрэгтэй.
Элэг эмчлэх аргууд:Элэг өөхлөх өвчинг зөв хооллолт, хоолны дэглэмээр эмчилж, хөнгөрүүлж болно. Одоо танилцуулах хоёр арга нь элэг эмчлэх өндөр үр дүнтэй арга бөгөөд багваахай цэцгийн үндэс, гадил, амтат төмс, цагаан гаа, түүний үндэс зэрэг нь элэг өөхлөх өвчний эсрэг чухал нөлөөтэй.
Багваахай цэцгийн үндэс, гадил болон цагаан гааны коктейл бэлдэж өглөөний ундандаа хэрэглэн өвчний үр дагавартай тэмцэх хэрэгтэй.
Нэг ширхэг гадил жимс авч хэрчээд нэг аяга грек тараг, цагаан гааны нухсан үндэс, хоёр хоолны халбага газрын самрын тос, нэг цайны халбага багваахай цэцгийн үндэстэй хольж хутгаад уух хэрэгтэй.