Зөгийн бал дархлааг сайжруулж, өвчнийг эмчилдэг байна. Зөгийн балд марганец, төмөр болон бусад бодис агуулагддаг учир хоол шингээх явцыг сайжруулдаг.
Хэрвээ зөгийн балыг бүлээн усанд хийж уувал ходоодны хүчиллэг ихэснэ. Харин хүйтэн усанд хийж уувал хүчиллэг буурдаг жишээтэй.
Ходоодны шархлаа, үрэвслийг эмчлэхийн тулд үүнийг өдөрт 3-4 удаа, хоолны дараа 25-30 граммаар хэрэглээрэй. Харин араас нь ус уух хэрэггүй.
Зөгийн бал нь бодисын солилцоо алдагдсан хүмүүст ашигтай. Хүний цусанд 24 төрлийн бичил элемент агуулагддагаас 22 нь зөгийн баланд байдаг гэнэ. Зөгийн балны найрлаганд байдаг фруктоз, глюкоз нь өөх тос, уургийн солилцоонд сайн нөлөөтэй.
Мөн зүрхний өвчтэй хүнд ч зөгийн бал сайн гэнэ. Зөгийн балыг өлөн элгэн дээрээ хэрэглэвэл цусны даралт буурч, хоолны дараа хэрзглэвэл хэвийн болдог байна. Зөгийн баланд зүрхэн дэх бодисын солилцоог хангагч цогц бодис агуулагддаг.
Зөгийн бал мэдрэлийн системийг бэхжүүлдэг. Түүний найрлаганд С, РР, К, Н витамин, провитамин А, каротин, В-ийн бүлгийн витаминууд их бий. Тиймээс зөгийн бал нь төв мэдрэлийн системийн үүргийг нэмэгдүүлдэг байна. Зөгийн бал цусан дахь гемоглобиныг ихэсгэдэг.
Эдэд тэжээл өгч, цусан судлын хэвийн нэвчилтийг хангаж, цус төлжүүлдэг.
Элэгний өвчний үед зөгийн бал юугаар ч орлуулшгүй эм болдог гэнэ. Глюкоз нь эдүүдийн эсийн тэжээллэг материал болж, элгэн дэх гликогены нөөцийг ихэсгэж, эдийн солилцох явцыг сайжруулдаг.
Зөгийн бал элгэнд хорт бодисыг эсэргүүцэгчийн үүрэг гүйцэтгэдэг.
Зөгийн балыг ханиаданд ихээр хэрэглэдэг. Энэ нь биеийн эсэргүүцэл сайжруулах, халуун бууруулах үйлчилгээ үзүүлдэг. Зөгийн бал энергийн эх булаг. Үүнд 40 гаруй нүүрс ус агуулагддаг бөгөөд 90 хувь нь глюкоз, фруктозоос бүрддэг.
Булчинд тэжээл булчингийн эрч хүчний эх булаг болдгоороо глюкоз бүх бүтээгдэхүүнээс нэгдүгээрт бичигддэг байна.