Буруу хооллох, хугацаа нь дууссан бүтээгдэхүүн, муудсан хоол зэргийг идэж, хэрэглэхэд ходоод хямарч, хоолны хордлогонд ордог. Хордлогын үед заавал эм ууж, биеэ давхар хордуулахгүйгээр эрүүл хүнсээр эмчлэх боломжтой. Ингээд хоолны хордлогыг гэрийн нөхцөлд хэрхэн эмчилж болох тухай мэдээллийг хүргэе.
ЦАГААН ГАА
Цагаан гаа нь хоолны хордлогыг гэрээр эмчлэх хамгийн сайн эм юм. Өглөө эсвэл орой хоолны дараа цагаан гааны цай ууснаар шар хөөрөх, далайн өвчин, хоолны хордлого зэргийг эдгээж болно. Цайг бэлтгэхдээ 1 аяга усанд цагаан гааг хийж минут гаран буцалгаад элсэн чихэр эсвэл зөгийн бал нэмж ууна. Мөн хэдэн дусал цагаан гааны шүүсийг нэг халбага зөгийн балан дээр хийж өдөрт 3-5 удаа ууснаар үрэвслийг намдаадаг.
АЛИМНЫ ЦУУ
Алимны цуу нь бодисын солилцоог сайжруулах үйлчилгээтэй. Тиймээс энэ нь хоолны хордлогыг эдгээхэд тун ч тустай эд юм. Бактерийг устгаж ходоод гэдсийг цэвэрлэдэг бөгөөд 1 аяга халуун усанд 2 халбага алимны цуу хийж хутгаад, хоол идэхээс өмнө ууж хэрэглэвэл сайн.
ГРЕК ЧИРЭГ ҮР БОЛОН ТАРАГ
Тараг нь бактери, микробын эсрэг үйлчилгээтэй бөгөөд хоолны хордлогоос үүдсэн бактерийг устгах, эмний хор гаргах үйлчилгээтэй. Грек чирэг үр ч мөн адил хэвлийн хөндийн өвчнийг эмчлэхэд тусалдаг билээ. 1 цайны халбага грек чирэг үрийг 1 халбага тарагтай хольж хэрэглэнэ. Үрийг залгихдаа зажилж болохгүй. Ийн хольж хэрэглэснээр бөөлжис хүрэхийг багасгаж, ходоод гэдэсний өвчнийг түргэн эдгээнэ.
НИМБЭГ
Нимбэг нь үрэвсэл, вирус, бактерийн эсрэг үйлчилгээтэй бөгөөд нимбэгний хүчил нь хоолны хордлогоос үүссэн бактерийг устгадаг байна. 1 цайны халбага нимбэгний шүүсэн дээр чимх элсэн чихэр хийж өдөрт 3 удаа ууж хэрэглэнэ. Мөн нимбэгний шүүстэй бүлээн ус ууснаар ходоод гэдэс цэвэрлэгддэг.
БАЗИЛИК
Базилик бол хоолны хордлогыг эмчлэх гайхалтай ургамал юм. Мөн микробын эсрэг үйлчилгээтэйгээс гадна маш олон ашиг тустай шинж чанартай билээ. Базиликын навчнаас гаргаж авсан шүүсийг 1 халбага зөгийн балтай холин өдөрт 3-4 удаа ууна. Үүнээс гадна үсүүний шүүсийг нэмж, хэрэглэж болох юм. Базиликын тосноос хэдэн дуслыг 4 аяга усанд хийж уух нь ходоод гэдэсний болон бусад өвчнүүдийг эдгээхэд тустай.
САРМИС
Сармис нь хоолны хордлогыг эмчлэхэд гайхалтай нөлөө үзүүлдэг бөгөөд вирус, бактери, мөөгөнцөрийн эсрэг үйлчилгээтэй бүтээгдэхүүн аж. Мөн суулгац, хэвлийн хөндийн өвчнийг эдгээдэг бөгөөд та өдөрт нэг хумс сармисыг бүлээн усаар даруулан идэхэд хангалттай. Ингэснээр өвчин түргэн эдгэрч, зовиур арилах юм.
ГАДИЛ
Гадил нь маш хурдан ходоодонд очиж, боловсруулагддаг тул хордлогыг эмчлэхэд өндөр тустай. Энэ нь өөртөө кали ихээр агуулдаг тул бөөлжих болох суулгалтыг багасгадаг аж. Та гадилаа дангаар нь идэх, эсвэл шэйк хийж өдөрт 2-3 удаа ууснаар зовиурыг багасгаж, дотор муухайрахыг болиулж болно.
ГОНЬДНЫ ҮР
Хоолны хордлогод орсон үед таны үнэнч туслагч байх болно. Аяга усанд нэг халбага гоньдны үрийг хийж буцалгана. Үүндээ халбага кориандрын шүүс болон бага зэрэг давс хийж хутгаад өдөрт хоёр удаа ууна. Ингэснээр ходоодны тань өвдөлт багасч, хоол боловсруулах систем хэвийн ажилгаанд орох аж.
УРГАМЛЫН ГАРАЛТАЙ ЦАЙ
Ургамлын гаралтай цайг та хоолны хордлоготой үедээ тогтмол уух нь биеийг тань чийгшил, усны нэгдлээр хангаж, дотроос тань эмчилж өгөх болно. Харин гаатай цай нь гэдсэн тань онцгой нөлөө үзүүлж, өвдөлтийг намдаана.
ЗӨГИЙН БАЛ
Зөгийн бал нь мөөгөнцрийн болон бактерийн эсрэг үйлчилгээтэй байдаг бөгөөд энэ нь хоолны хордлогыг түргэн хугацаанд эмчлэх шидтэй аж. Үүнийг та буцалсан усанд найруулан уух боломжтой бөгөөд өдөрт 3 аяга зөгийн балтай усыг ууж хэвшээрэй. Ингэснээр ходоодны өвчлөл багасч, хоолны хорлого тайлагдана.