Categories
мэдээ нийгэм

ТАНЫ ГАЛ ТОГООНД: Үхрийн махтай баклажан

Туркчуудын хийдэг талх их онцгой байдаг бөгөөд дэлхийн аль ч үндэстний бэлтгэдэг талхнаас өөр байдаг. Тэд талх хийдэг жороо ихэд нууцалдаг аж. Ихэнх гэр бүл эртнээс жорыг бичиж хадгалсан байдаг нь бараг л төрийн нууц шахуу болжээ. Туркт очсон хүмүүс жирийн экмак талхнаас эхлээд амттай лепешек, наранцэцгийн самартай амтат талх , олон давхраат нарийн боов зэрэг олон янзын талх, нарийн боовыг харсан нь лавтай. Дээр үед Туркийг “дэлхийн талхны сагс” гэж нэрлэдэг байсан нь зүгээр ч нэг тохиолдол биш юм. Ер нь талх нарийн боов энэ улсад үндэснийх нь бахархал, ололт амжилт болсон байна. Харин одоо туркчууд үхрийн махтай баклажан зуушийг хэрхэн бэлтгэдгийг сонирхуулъя.

Орц:

Үхрийн цул мах

– 500 гр

Бөөрөнхий сонгино

хоёр ширхэг

Улаан лооль – ( шар өнгийн ) – дөрвөн ширхэг

Баклажан

гурван ширхэг

Халуун чинжүү

гуравны нэг Оливийн тос

хоолны халбагаар зургаа

Цоохор майлз

хоёр салаа

Базилик эсвэл петрушка

дөрвөн салаа

Давс чинжүү

өөрийн амтлахаар

Хийх арга:

1. Сонгиноо жижиглэн хэрчиж, шаргал өнгөтэй болтол нь шарна.

2. Махаа жижиглэн хэрчинэ. Шарсан сонгино дээрээ махаа нэмээд давс чинжүүгээр амтал. Дараа нь зөөлөн гал дээр 40 минут орчим жигнээрэй.

3. Баклажаныг уртаар зүсээд оливийн тосонд шарна. Шарсан баклажан дээр амталж жигнэсэн махаа тавиад ороогоорой.

4. Хайруулын тавганд соус бэлтгэхдээ жижигхэн хэрчсэн улаан лооль, цоохор майлз, халуун чинжүү хийгээд тосонд шарна.

5. Мах ороосон баклажанаа хайруулын тавганд бэлтгэсэн соусанд хийгээд зөөлөн гал дээр хэдэн минут жигнээрэй.

6. Бэлэн болсон зуушаа ногоон салатан дээр таваглан соустай хамт өгнө.

Тарвасны коктейль

Ойрын өдрүүдэд их халуун байгаа тул цангаа тайлах тарвасны коктейлийг гэрийн нөхцөлд хийж уугаарай.

Орц:

Гурван аяга тарвас (тарвасны 1/4)

Хоёр аяга үхрийн нүд

Тал аяга сахар.

Хийх арга:

1. Тарвас, үхрийн нүд, элсэн чихрээ бүгдийг нь хийгээд нэлээн удаан миксэрдэнэ.

2. Бага зэргийн устай хутгаад л коктейль бэлэн болно.

Э.Анхбаяр

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *