Categories
мэдээ нийгэм

Хүүхдийнхээ гарыг угаах нь гэдэсний халдвараас сэргийлнэ

Урин
дулааны улиралд гэдэсний халдварт өвчин нэмэгддэг учраас  6-р сарын 2-р долоо хоногийг “Гэдэсний
халдварт өвчинтэй тэмцэх, сэргийлэх 7 хоног” болгон зарлаж, аян өрнүүлжээ.

Гэдэсний халдварт өвчнөөс сэргийлэх
бүрэн боломж бий
” хэмээн
мэргэжилтэнүүд зөвлөж байна
. Хамгийн
энгийн арга
нь гарын ариун цэврийг сахиж, гараа савантай усаар угаах аж.
Суулгалт халдвараар өвдөх эрсдэлийг гар
аа угааснаар  30-50%-иар, усан хангамжийг сайжруулсанаар
25%-иар, ариун цэврийн нөхцлийг сайжруулснаар 32%-иар тус тус бууруулах
боломжтой болохыг судалгаагаар тогтоосон байна.

Дэлхийн
эрүүл мэндийн байгууллагаас хүнсийг аюулгүй хэрэглэх 5 түлхүүр арга хэмжээг
зөвлөмж болгодог. Үүнд:


Ариун цэврийг эрхэмлэх


Хүнсийг бэлтгэх, хэрэглэхийн өмнө гараа угааж хэвших


Бие засах газарт орсны дараа гараа заавал угаах


Хүнс бэлтгэхэд ашиглах гал тогооны хэрэгсэл, тавцан гадаргууг сайтар, угааж
ариутгадах болох


Хорхой шавьж, амьт
наас гал тогоог хамгаалах


Болсон хоол хүнсийг  түүхий хүнсний
бүтээгдэхүүнээс тусгаарлах


Мах, махан бүтээгдэхүүн, далайн хүнсийг бусад хүнснээс тусгаарлах


Болгоогүй түүхий хүнс, бүтээгдэхүүнийг бэлтгэх гал тогооны хэрэгслийг тусад нь
гаргах


Болсон ба болгоогүй түүхий хүнсийг тусад нь хадгалдаг байх


Хоол хүнсийг гүйцэд болгох


Хоол хүнсийг ялангуяа мах, өндөг, далайн хүнсийг гүйцэд болгож хэрэглэх


Шөлийг 70-с доошгүй хэм хүргэн буцалгах. Махыг ягаан шүүс гарахгүй болтол
болгох.


Болсон хоолыг дахин хэрэглэхдээ заавал халааж байх.


Хүнсийг тохирсон хэмд хадгалах


Болгосон хоол хүнсийг тасалгааны хэмд 2 цагаас илүү байлгахгүй байх


Болгосон хоол хүнс болон амархан муудах хүнсийг шууд хөргөгчид хадгалж байх (5
ба түүнээс доош хэмд)


Болсон хоолыг 60 ба түүнээс дээш хэм хүртэл халааж хэрэглэх


Хөргөгчид хүнсийг хэт удаан хадгалахгүй байх


Хөлдөөсөн хүнсийг тасалгааны хэмд гэсгээхгүй байх


Цэвэр ус, аюулгүй түүхий эд ашиглах


Цэвэр ус хэрэглэглэх, эсвэл аюулгүй байдлыг хангах арга хэмжээ авах (шүүх,
хлоржуулах)


Шинэ, бүрэн бүтэн байдал нь алдагдаагүй бүтээгдэхүүн сонгох


Пастеризаци хийгдсэн сүү гэх мэт аюулгүй байдлыг хангах боловсруулалт хийгдсэн
хүнс сонгох


Түүхийгээр нь хэрэглэдэг жимс, хүнсний ногоог угааж байх


Хугацаа хэтэрсэн хүнс хэрэглэхгүй байх. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *