Categories
мэдээ нийгэм

Таны гал тогоонд

Ороомгон бууз

МАХНЫ ОРЦ:

Үхрийн мах, лууван, шанцай, сонгино, гоньд

ХИЙХ АРГА:

Гурилаа зуурч амраана. Давс, хар перцээр амталсан махаа шүүслэнэ. Элдсэн гурилаа тослоод махаа нимгэн тарааж, захаас нь хуйлна. Ирмэгүүдийг нь чимхэж битүүлнэ. Ингээд сайтар халаасан жигнүүртээ тавиад 20-25 минут жигнэнэ. Хачирт нь байцааны салат их тохиромжтой.

Цэцэгт мантуу

ОРЦ: 500 грамм гурил , 250 м/литр сүү, таван грамм эсгэгч

ХИЙХ АРГА: Бүлээн сүүнд исгэгчээ уусгаад таван минут тавина. Гурилаа бага багаар хийж зөөлөвтөр зуурна. Гурилаа дулаан газар тавьж сайтар хөөтөл нь хүлээнэ. Энэ хооронд ногоон сонгино, сармис, хиам эсвэл зайдсаа жижиг хэрчих хэрэгтэй. Гурилаа хоёр хуваагаад зузаандуухан элдэж тослоод давс цацна. Дээрээс нь хиам, ногоон сонгиноо тарааж тавина.

Хуйлаад хоёр сантиметр өргөнтэй хэрчинэ. Хэрчим тус бүрийнхээ голоор нь савхаар чанга дарна. Тосолсон жигнүүртээ тавьж таглаад галаа асаалгүй 15-20 минут байлгаж хөөлгөнө. Ингээд буцалж буй тогоон дээрээ тавиад 15-20 минут жигнэнэ.

Нэг давхар жигнүүртэй бол 15 минут, хоёр давхар бол 20 минут жигнэхэд тохиромжтой. Ингээд гаргах цаг болонгуут тагийг нь авалгүй таван минут хэртэй байлгах хэрэгтэй. Учир нь тагийг нь гэнэт авбал халуун уур нь шууд гараад гурилны хөөлт буучихдаг юм байна.

Илчлэг шөл

Манай томоохон ресторануудын цэсэнд энэ шөлийг санал болгосон байдаг.

ОРЦ:

Яс махны шөл-30 мл

Машиндсан мах (үхрийн)-120 гр

Өндөгний цагаан уураг-нэг ширхэг

Гурил-20 гр

Ургамлын тос-30 гр

Вандуй-20 гр

Лууван-30 гр

Төмс-90 гр

Цэцэгт байцаа-30 гр

Шанцай-2 гр

Яншуй-10 гр

Дүпү-30 гр

Сонгино-10 гр

Сармис-3 гр

Цагаан гаа-2 гр

Хар перец-2 гр

ХИЙХ АРГА:

Машиндсан махандаа сүүнд дэвтээсэн талхыг шүүснээс нь шүүж өндөгний цагаан уураг болон давс амтлагчуудаа хийж амтална. Бөөрөнхий мах бэлтгэн гурилд өнхрүүлээд халаасан тостой хайруулд хөнгөн шарж бэлтгэнэ.

Луувангаа сармис хэлбэртэй хэрчээд халаасан тосонд хөнгөн шарах бол, төмсөө их тосонд болгоно.

Шөлөө буцалгаад лууван, шанцай, цэцэгт байцаа, яншуйгаа хийж буцалгана. Дээр нь бөөрөнхий махаа хийж гүйцэд болгоод амтлагчаар амтлан дүпү, төмсөө хийснээр шөл бэлэн болно.

Бэлтгэсэн: Д.САР

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *